The Growth Rates and the Accumulation Dynamics of Riboflavin of Ray Fungus Eremothecium Ashbyi Guillier

Валентина Юріївна Поліщук, Маргарита Ігорівна Маланюк, Олексій Мартем’янович Дуган

Abstract


The aim of the scientific research was to study the cultural and biochemical characteristics of Eremothecium ashbyi, primarily due to the dynamics of accumulation of riboflavin. The growth rates and the accumulation dynamics of riboflavin in the culture liquid and mycelium of ray fungus Eremothecium аshbyi F340, which is perspective object for receipt of riboflavin by biotechnological method were investigated. Examining the culture E. ashbyi F340 on the glucose-pepton medium a significant difference between the term of accumulation of riboflavin in the culture liquid (riboflavin content was determined spectrophotometrically at 450 nm) and the biomass of fungus (previously conducted release of riboflavin) were revealed. The growth mechanisms of the producer, which obey certain laws for periodic cultures: the culture passes the logarithmic phase of growth, the stationary growth phase and the die-away phase were investigated. It is established that the intensive growth of culture is caused by the pH descent of culture liquid, but the intensive accumulation of riboflavin is related to the pH ascent. Initially riboflavin accumulates into mycelium cells and only after reaching the constant level it begins to segregate in culture liquid.


Keywords


Ascomycetes; Eremothecium ashbyi; Riboflavin; Cultivation; Growth rates

References


K.P. Stahmann et al., “Three biotechnical processes using Ashbya gossypii, Candida famata, or Bacillus subtilis com­pete with chemical riboflavin production”, Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 53, no. 5, рр. 509–516, 2000.

S.H. Lim et al., “Microbial Production of Riboflavin Using Riboflavin Overproducers, Ashbya gossypii, Bacillus subtilis, and Candida famata: An Overview”, Biotechnol. Bioprocess Eng., vol. 6, рр. 75–88, 2001.

Конструювання надпродуцентів рибофлавіну (віта­мі­-ну В2) дріжджів Candida famata / К.В. Дмитрук, В.Ю. Ячи­шин, А.Я. Вороновський та ін. // Наука та інновації. – 2009. – 5, № 6. – С. 70–74.

Шавловский Г.М., Логвиненко Е.М. Сверхсинтез флавинов у дрожжей // Укр. биохим. журнал. – 1985. – 57, № 4. – С. 98–112.

A.E. Kalingan and L. Chung-Min, “Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyi NRRL 1363”, Bioresource Technol., vol. 82, рр. 219–224, 2002.

A.E. Kalingan and M.R.V. Krishnan, “Application of agro-industrial by-products for riboflavin production by Ere­mo­thecium ashbyi NRRL 1363”, Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 47, no. 3, рр. 226–230, 1997.

Wu Qiu-Li et al., “Optimization of riboflavin production by recombinant Bacillus subtilis RH44 using statistical designs”, Ibid, vol. 76, no. 4, рр. 783–794, 2007.

Shigemitsu Kimura et al., “Eremothecium ashbyi causes soybean yeast-spot and is associated with stink bug, Riptortus clavatus”, J. General Plant Pathology , Riptortus clavatus, vol. 74, no. 4, рр. 275–280, 2008.

Shigemitsu Kimura et al., “Eremothecium coryli and E. ashbyi cause yeast spot of azuki bean,” Ibid, vol. 75, рр. 322–324, 2009.

Поморцева Н.В. Перспективы получения витаминов и коферментов с помощью микроорганизмов (обзор) // Химико-фармацевтический журнал. – 1986. – № 8. – С. 965–974.

Семенова Е.Ф. Биосинтетическая активность и антимикробные свойства Eremothecium ashbyi Guill. // Известия высших учеб. заведений. Поволжский регион. Мед. науки. – 2007. – № 4. – С. 45–50.

Поліщук В.Ю., Маланюк М.І., Дуган О.М. Морфолого-культуральні і біосинтетичні властивості Ere­mo­the­cium ashbyii Guill // Наукові вісті НТУУ “КПІ”. – 2011. – № 3. – С. 74–78.

Семенова Е.Ф., Шпичка А.И., Моисеева И.Я. Культурально-морфологические и физиолого-биохими­чес­кие особенности видов рода Eremotecium S.F. Ashby et W. Nowell // Фундаментальные исследования. – 2011. – № 6. – С. 210–214.

О сохранении Eremothecium ashbyii в активном состоянии / М.Г. Голышева, Е.В. Гришакова, В.Э. Успенская и др. // Микробиология. – 1965. – 34, № 4. – С. 661–665.

А.E. Kalingan, “The kinetics of riboflavin secretion by Eremothecium ashbyi nrrl 1363”, Bioproc. Biosyst. Eng., vol. 18, no. 6 hecium ashbyi nrrl 1363, рр. 445–449, 1998.

V. Pujari and T.S. Chandra, “Statistical optimization of medium components for improved synthesis of riboflavin by Eremothecium ashbyi”, Ibid, vol. 23, no. 3, рр. 303–307, 2000.

J. Ainsworth and H. Bisby’s, Dictionary of the Fungi, P.M. Kirk et al., Eds., 9th ed., CABI Bioscience, 2001, 624 p.

Гарибова Л.В., Лекомцева С.Н. Основы микологии. Морфология и систематика грибов и грибоподобных организмов: Учеб. пособие. – М.: Товарищество научных изданий КМК, 2005. – 220 с.

База даних CBS Database of Fungal Names [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.index­fun­gorum.org.

Методы экспериментальной микологии: Справочник / И.А. Дудка, С.П. Вассер, И.А. Элланская и др. – К.: Наук. думка, 1982. – 562 с.

Экспериментальная витаминология: Справ. руковод­ст­во / Под ред. Ю.М. Островского. – Минск: Наука и техника, 1979. – 552 с.

Шпичка А.И., Семенова Е.Ф., Кузнецова А.В. К вопросу определения рибофлавина в биотехнологическом сырье // Современные проблемы науки и образования. – 2011. – № 1. – С. 30–32.

V. Pujari and T.S. Chandra, “Physio-morphological chan­ges in a riboflavin producer Eremotecium ashbyii DT1 and UV mutants in submerged fermentation,” J. Microbiol. Biotechnol, vol. 11, no. 4, рр. 552–557, 2001.


GOST Style Citations


 

 

 

 

 





DOI: https://doi.org/10.20535/1810-0546.2014.3.52611

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2017 NTUU KPI