Component Selection of Nutrient Medium Based on Sugar Beet Pulp Extract for Cultivating Laetiporus Sulphureus

Authors

  • Лариса Петрівна Дзигун NTUU KPI, Ukraine
  • Оксана Анатоліївна Палюшок NTUU KPI, Ukraine
  • Олександра Миколаївна Чуднівець НТУУ "КПІ", Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/1810-0546.2014.3.52496

Keywords:

Basidiomycete, Laetiporus sulphureus, Cultivation on agar plates, Submerged cultivation, Sugar beet pulp, Economic factor

Abstract

In this survey the possibility of using sugar beet pulp extract as the basis of growth medium for the cultivation basidiomycetes Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murrill was evaluated. Positive results of evaluating the suitability of the medium based on this extract for cultivation on agar plates and in liquid media were obtained. Strain that is best adapted to the new source of nutrients was selected from three strains during a series of experiments. Component composition of nutrient medium to conduct further experiments with the selected strain was improved. Various wastes of different industries – sawdust, grape husks, wheat bran and tenderized pulp – were used for that. The best results are achieved by using of grape husks. Increasing the economic factor in 1,5 times was managed. Using the sawdust of different tree species is perspective because sulphur shelf is a species of bracket fungus. This experiment will allow increasing fungal biomass accumulation and reduce the cost of the process of growing.

Author Biographies

Лариса Петрівна Дзигун, NTUU KPI

Dzygun Larysa P., senior lecturer of  the department of Industrial biotechnology of faculty of Biotechnology and Bioengineering

Оксана Анатоліївна Палюшок, NTUU KPI

Palyushok Oksana A., student, department of Industrial biotechnology, faculty of Biotechnology and Bioengineering  

Олександра Миколаївна Чуднівець, НТУУ "КПІ"

Chudnivets Olexandra M., student, department of Industrial biotechnology, faculty of Biotechnology and Bioengineering

References

V. Langenberg, “Influence of using different sources of ca­rotenoid”, American Dietetic Association, vol. 96, no. 12, pp. 1271–1276, 1996.

Сімахіна Г.О. Функціональна роль каротиноїдів та особливості їх використання у харчових технологіях // Наукові праці НУХТ. – 2010. – № 33. – С. 45–48.

Дзигун Л.П. Лікарський ксилотрофний базидіоміцет Laetiporus sulphureus (bull.: fr.) Murrill – перспективний об’єкт біотехнології // Наукові вісті НТУУ “КПІ”. – 2011. – № 3. – С. 40–49.

Велигодська А.К., Федотов О.В. Порівняльна характеристика загального вмісту каротиноїдів у деяких видів базидіальних грибів // Мікробіологія і біотехнологія. – 2012. – № 4. – С. 84–100.

Иванова И.Е. Изучение штаммов Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill, ксилотрофов древостоев хвойных, и оценка перспектив их использования в биотехнологии: Автореф. дис. ... канд. биол. наук: спец. 03.01.06 “Биотехнология (в том числе бионанотехнологии)”. – М., 2013. – 24 с.

T. Okamura, “Cultural characteristics of Laetiporus sulp­hu­reus, producing an antithrombin substance”, Bull. Mu­ko­gawa Women’s Univ. Nat. Sci., vol. 48, pp. 65–68, 2000.

Антимикробные свойства базидиального гриба Lae­ti­po­rus sulphureus в условиях глубииного культивирования / О.В. Ефременкова, О.В. Тихонова, Е.Ю. Ершова и др. // Успехи мед. микологии. – 2006. – № 7. – С. 280–283.

Экстракты базидиальных грибов подавляют репродукцию вируса гриппа птиц A(H5N1) в экспериментах in vitro и in vivo / Е.И. Филиппова, А.С. Кабанов, М.О. Скарнович и др. // Современные проблемы науки и образования. – 2013. – № 5.

Ингибитор репродукции вируса гриппа А на основе экстракта базидиального гриба Laetiporus sulphureus: Пат. 2475530 РФ: МПКC12N1/14, A61K36/06 / Т.В. Те­плякова, Т.А. Косогова, Н.А. Мазуркова и др.; заявитель и патентообладатель Федеральное бюджетное уч­реждение науки “Государственный научный центр вирусологии и биотехнологии “Вектор”. – № 2011110826/10: Заявлено 22.03.2011: Опубл. 27.09.2012.

Способ получения селенсодержащего препарата биомассы Laetiporus sulphureus MZ-22: Пат. 2473679 РФ: МПК C12N1/14, A61K36/07 / Т.И. Громовых, О.Э. Салохина, А.И. Жаринов и др.; заявитель и патентообладатель Федеральное гос. бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального обра­зования “Московский государственный университет пи­щевых производств”. – № 2011115880/10: Заявлено 22.04.2011: Опубл. 27.01.2013.

Біосинтез ендоглюканази термотолерантними мікроміцетами при рості на штучних та природних целюлозовмісних субстратах / Є.О. Омельчук, В.О. Красінько, В.Л. Айзенберг, С.О. Сирчин // Наукові доповіді Нац. ун-ту біоресурсів і природокористування України. – 2012. – № 7. – С. 10.

Спічак В.В., Вратський А.М. Сучасні напрямки використання та утилізації бурякового жому // Вісник цукровиків України. – 2010. – № 2. – С. 13–15.

Кислухина О.В. Биотехнологические основы переработки растительного сырья. – Каунас: Технология, 1997. – 182с.

Методы экспериментальной микологии: Справочник / Под ред. В.И. Билай. – К.: Наук. думка, 1982. – 550 с.

Изделия кондитерские. Методы определения сахара: ГОСТ 5903–89. – Введ. 01.01.1991. – М.: Гос. агропром. комитет СССР 1989. – 23 с. – (Межгосударственный стандарт).

Чайка А.В., Федотов О.В. Культурально-морфологічні характеристики ксилотрофних базидіоміцетів у глибинній культурі // Біологічний вісник МДПУ. – 2013. – № 1. – С. 19.

Антимикробные свойства базидиального гриба Lae­ti­po­rus sulphureus в условиях глубинного культивирования / О.В. Ефременкова, О.В. Тихонова, Е.Ю. Ершова и др. // Успехи мед. микологии. – 2006. – 7. – С. 280–283.

Published

2015-11-02