Component Selection of Nutrient Medium Based on Sugar Beet Pulp Extract for Cultivating Laetiporus Sulphureus
DOI:
https://doi.org/10.20535/1810-0546.2014.3.52496Keywords:
Basidiomycete, Laetiporus sulphureus, Cultivation on agar plates, Submerged cultivation, Sugar beet pulp, Economic factorAbstract
In this survey the possibility of using sugar beet pulp extract as the basis of growth medium for the cultivation basidiomycetes Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murrill was evaluated. Positive results of evaluating the suitability of the medium based on this extract for cultivation on agar plates and in liquid media were obtained. Strain that is best adapted to the new source of nutrients was selected from three strains during a series of experiments. Component composition of nutrient medium to conduct further experiments with the selected strain was improved. Various wastes of different industries – sawdust, grape husks, wheat bran and tenderized pulp – were used for that. The best results are achieved by using of grape husks. Increasing the economic factor in 1,5 times was managed. Using the sawdust of different tree species is perspective because sulphur shelf is a species of bracket fungus. This experiment will allow increasing fungal biomass accumulation and reduce the cost of the process of growing.
References
V. Langenberg, “Influence of using different sources of carotenoid”, American Dietetic Association, vol. 96, no. 12, pp. 1271–1276, 1996.
Сімахіна Г.О. Функціональна роль каротиноїдів та особливості їх використання у харчових технологіях // Наукові праці НУХТ. – 2010. – № 33. – С. 45–48.
Дзигун Л.П. Лікарський ксилотрофний базидіоміцет Laetiporus sulphureus (bull.: fr.) Murrill – перспективний об’єкт біотехнології // Наукові вісті НТУУ “КПІ”. – 2011. – № 3. – С. 40–49.
Велигодська А.К., Федотов О.В. Порівняльна характеристика загального вмісту каротиноїдів у деяких видів базидіальних грибів // Мікробіологія і біотехнологія. – 2012. – № 4. – С. 84–100.
Иванова И.Е. Изучение штаммов Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill, ксилотрофов древостоев хвойных, и оценка перспектив их использования в биотехнологии: Автореф. дис. ... канд. биол. наук: спец. 03.01.06 “Биотехнология (в том числе бионанотехнологии)”. – М., 2013. – 24 с.
T. Okamura, “Cultural characteristics of Laetiporus sulphureus, producing an antithrombin substance”, Bull. Mukogawa Women’s Univ. Nat. Sci., vol. 48, pp. 65–68, 2000.
Антимикробные свойства базидиального гриба Laetiporus sulphureus в условиях глубииного культивирования / О.В. Ефременкова, О.В. Тихонова, Е.Ю. Ершова и др. // Успехи мед. микологии. – 2006. – № 7. – С. 280–283.
Экстракты базидиальных грибов подавляют репродукцию вируса гриппа птиц A(H5N1) в экспериментах in vitro и in vivo / Е.И. Филиппова, А.С. Кабанов, М.О. Скарнович и др. // Современные проблемы науки и образования. – 2013. – № 5.
Ингибитор репродукции вируса гриппа А на основе экстракта базидиального гриба Laetiporus sulphureus: Пат. 2475530 РФ: МПКC12N1/14, A61K36/06 / Т.В. Теплякова, Т.А. Косогова, Н.А. Мазуркова и др.; заявитель и патентообладатель Федеральное бюджетное учреждение науки “Государственный научный центр вирусологии и биотехнологии “Вектор”. – № 2011110826/10: Заявлено 22.03.2011: Опубл. 27.09.2012.
Способ получения селенсодержащего препарата биомассы Laetiporus sulphureus MZ-22: Пат. 2473679 РФ: МПК C12N1/14, A61K36/07 / Т.И. Громовых, О.Э. Салохина, А.И. Жаринов и др.; заявитель и патентообладатель Федеральное гос. бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования “Московский государственный университет пищевых производств”. – № 2011115880/10: Заявлено 22.04.2011: Опубл. 27.01.2013.
Біосинтез ендоглюканази термотолерантними мікроміцетами при рості на штучних та природних целюлозовмісних субстратах / Є.О. Омельчук, В.О. Красінько, В.Л. Айзенберг, С.О. Сирчин // Наукові доповіді Нац. ун-ту біоресурсів і природокористування України. – 2012. – № 7. – С. 10.
Спічак В.В., Вратський А.М. Сучасні напрямки використання та утилізації бурякового жому // Вісник цукровиків України. – 2010. – № 2. – С. 13–15.
Кислухина О.В. Биотехнологические основы переработки растительного сырья. – Каунас: Технология, 1997. – 182с.
Методы экспериментальной микологии: Справочник / Под ред. В.И. Билай. – К.: Наук. думка, 1982. – 550 с.
Изделия кондитерские. Методы определения сахара: ГОСТ 5903–89. – Введ. 01.01.1991. – М.: Гос. агропром. комитет СССР 1989. – 23 с. – (Межгосударственный стандарт).
Чайка А.В., Федотов О.В. Культурально-морфологічні характеристики ксилотрофних базидіоміцетів у глибинній культурі // Біологічний вісник МДПУ. – 2013. – № 1. – С. 19.
Антимикробные свойства базидиального гриба Laetiporus sulphureus в условиях глубинного культивирования / О.В. Ефременкова, О.В. Тихонова, Е.Ю. Ершова и др. // Успехи мед. микологии. – 2006. – 7. – С. 280–283.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 NTUU KPI Authors who publish with this journal agree to the following terms:- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under CC BY 4.0 that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work